Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Natuurijsbaan

De geveegde ijsbaan van Tavelsjö is 16 kilometer lang en 20 meter breed. Ze is aangelegd in de vorm van een 8, waardoor je het traject kan inkorten tot 8 kilometer.

Er kan op de ijsbaan worden geschaatst van eind november tot en met begin april.

Omdat het in Tavelsjö vanaf november vrijwel permanent vriest, groeit de ijsvloer snel aan tot 1 meter of meer. Dooiperiodes zijn er heel uitzonderlijk, maar ook dan blijft de ijsvloer meer dan dik genoeg om veilig te schaatsen.

Vrijwilligers van de lokale sportclub Tavelsjö AIK zorgen ervoor dat de ijsbaan er de hele winter zo perfect mogelijk bijligt. Daarvoor worden zowel kleine veegmachines als grote tractoren ingezet.

In december en begin januari moet je er rekening mee houden dat de dagen zo dicht bij de poolcirkel vrij kort zijn. De zon komt dan op rond 9 uur en gaat alweer onder rond 14 uur. Er is wel een lange periode met schemering. Vanaf half januari lengen de dagen er spectaculair. Er komt dan elke dag maar liefst 8 minuten zonlicht bij. Half februari komt de zon er op om 7 uur en gaat ze onder rond 17.30 uur.

Op de natuursijsbaan van Tavelsjö zie je schaatsers van alle niveaus: van absolute beginners tot doorwinterde wedstrijdschaatsers. Iedereen komt aan zijn of haar trekken.

Wil je wel eens wat anders dan schaatsen? Langs het traject vind je her en der de typische Zweedse stepslee (“spark”) die je gratis kan gebruiken. Op het niet-geveegde deel van het meer legt Tavelsjö AIK ook een langlaufspoor aan.

De natuurijsbaan van Tavelsjö is opgenomen in het locatie-overzicht van de populaire Nederlandse website NatuurijsZweden.

%d bloggers liken dit: