Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wärdshuset op zoek naar uitbaters

Het prachtige Wärdshus in Tavelsjö, de voormalige pastorie, is op zoek naar nieuwe uitbaters. Ideaal voor gemotiveerde Nederlanders of Belgen die in het noorden van Zweden willen wonen en werken. En dankzij de steeds populairdere natuurijsbaan ook in de winter verzekerd van klanten!

Je leest er meer over op deze pagina.

Schaatsen tijdens de ‘lentewinter’

Voor de Nederlanders en Belgen eindigt het schaatsseizoen zo stilaan. In Luleå, 250 km ten noorden van Tavelsjö, vindt op dit ogenblik de finale plaats van het Nederlandse KPN-marathonseizoen.

Dat vinden we in het noorden van Zweden eigenlijk een beetje raar. Voor ons begint het schaatsseizoen nu pas écht. De dagen worden langer. De nachten blijven nog koud, maar overdag in het zonnetje is het heerlijk. Het ijs is nog meer dan dik genoeg.
We hebben er zelfs een eigen woord voor: “vårvinter”, of letterlijk vertaald “lentewinter”. Ideaal om te wintersporten.

(lees verder onder foto)

Vanaf zaterdag rijden er gratis bussen tussen Umeå-stad en de ijsbaan van Tavelsjö. De inwoners halen vanaf nu massaal hun schaatsen boven. De ijsbaan van Tavelsjö blijft open tot zeker eind maart, met een beetje geluk zelfs half april.
Benieuwd of de komende jaren ook de Nederlanders en Belgen onze prachtige vårvinter zullen ontdekken!

Na sneeuw komt zonneschijn

Het sneeuwt overvloedig in Umeå en omgeving. Gisteravond is de baan volledig geveegd met twee tractoren. Vandaag blijft het de hele dag flink doorsneeuwen in Tavelsjö. Vanaf 9 uur veegt een tractor doorlopend een baan van 3 meter breed vrij, zodat er de hele dag geschaatst kan worden.
Voor morgen zondag zijn de vooruitzichten erg goed: droog met opklaringen, een zwakke wind en lichte vorst. Dat wordt een perfecte schaatsdag.
Tavelsjö AIK heet iedereen van harte welkom!

Sneeuwploeg zet alle zeilen bij

De komende week blijft het vriezen in Tavelsjö, maar wordt er ook een pak sneeuw verwacht. Vrijwel elke dag zullen er overvloedig vlokken naar beneden dwarrelen.
De vrijwilligers zetten alle zeilen bij en zullen in ploegen de baan dagelijks zo veel mogelijk vrijmaken, maar het is mogelijk dat de ijsbaan er op de weekdagen tijdelijk besneeuwd zal bijliggen en de schaatscondities dus tijdelijk minder goed zullen zijn. Tijdens het weekend zal de baan wel permanent vrij zijn en garandeert de ijsmeester dat er doorlopend geschaatst zal kunnen worden.
De weersvooruitzichten na het komende weekend: droog en koud vriesweer!

De baan is uitgezet!

Goed nieuws uit Tavelsjö: de baan is over de volledige lengte uitgezet! Het meer profiteert optimaal van de noordelijke ligging. Terwijl de winter in het zuiden van Scandinavië helaas volledig wegsmelt, is het in de omgeving Umeå genoeg blijven vriezen en is het ijs dik genoeg om er met de onderhoudmachines op te gaan.

Volgens de lokale ijsmeesters is de ijskwaliteit op enkele plaatsen “episch goed”. Op het noordelijke deel, in de omgeving van het dorp, is de kwaliteit voorlopig een stuk minder, maar ook daar hebben de ijsmeesters er een goed oog in. De komende dagen volgt er lichte dooi, zodat de slechte bovenlaag kan wegsmelten. Vanaf donderdag begint het opnieuw te vriezen en zal de ijskwaliteit ook op het noordelijke deel stukken beter worden.

Vandaag waren de vrijwilligers alvast druk in de weer om de baan te schaven, vegen en borstelen.

Van zonsopgang tot zonsondergang werd vandaag aan de baan gewerkt (foto: T. Sundqvist)

Tavelsjö op NatuurijsZweden.nl

Tavelsjö is vanaf nu ook terug te vinden bij de schaatslocaties op de populaire Nederlandse website NatuurijsZweden. Op de overzichtskaart van deze website is mooi te zien hoe Tavelsjö een leemte invult die er was tussen de steden Östersund en Luleå.

Na de Nederlanders zijn de Zweden ongetwijfeld de meest fanatieke natuurijsschaatsers. Met natuurlijk één groot voordeel dat de Nederlanders niet hebben: de absolute zekerheid dat ze elk jaar op natuurijs kunnen schaatsen.

Op natuurijs schaatsen doen de Zweden op verschillende manieren. Bij het Långfärdsskridsko ga je onder leiding van een gids op zoek naar prachtig ijs op de talloze meren, of langs de Oostzeekust. De gecertificeerde gids heeft jaren ervaring en alle schaatsers hebben een veiligheidsuitrusting mee. Je maakt prachtige tochten van tientallen kilometers door de natuur, maar je mag dit alleen doen in groep. Je kan tijdens deze tochten ook geen klapschaatsen gebruiken. Alleen Zweedse schaatsen, waarvan je de ijzers volledig kunt losmaken om stukken te lopen, zijn geschikt voor deze tochten. Je neemt ook stokken mee.

(lees verder onder de foto)

Schaatsen met of zonder stokke.n (foto:Tobias Sundqvist)

Op steeds meer plaatsen kan je, zoals in Tavelsjö, terecht op een meer waar de hele winter een baan wordt geveegd en onderhouden. Op deze plaatsen is het ijs honderd procent betrouwbaar (tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven) en kan je dus met een gerust gemoed het ijs op. Een veiligheidsuitrusting is hier niet nodig. Maar ook hier zie je alle Zweden rijden met hun Zweedse, volledig losklapbare schaatsen. Die zijn een stuk beter geschikt voor het natuurijs dan de Nederlandse klapschaats, die het vooral goed doet op kunstijsbanen.

Vlaams Kampioenschap Marathon

Een leuk extraatje voor de deelnemers aan de februari-reis: de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) en de Vlaamse Schaatsunie (VLSU) hebben beslist dat de Tavelsjörännet op zaterdag 15 februari 2020 zal gelden als officieel Vlaams Kampioenschap Marathonschaatsen. Wie bij de langste afstand van de Tavelsjörännet als eerst Vlaming(e) over de streep komt, mag zich officieel Vlaams Kampioen Marathon op natuurijs noemen bij de mannen of de vrouwen.

(lees verder onder de foto)

Wie komt in aanmerking voor dit Vlaams Kampioenschap? Simpel. Alle Vlaamse deelnemers aan de langste afstand van de Tavelsjörännet. Dat kunnen schaatsers zijn die vanuit Vlaanderen afreizen naar Zweden, maar ook Vlamingen die naar Zweden zijn geëmigreerd en op eigen kracht afreizen naar Tavelsjö.

Vanuit Vlaanderen en Nederland naar Tavelsjö afreizen, inclusief deelname aan het kampioenschap, kan via de Gentse schaatsclub LBSG (klik hier) ofwel rechtstreeks via reisbureau Björk & Boström (klik hier).

De afstand van het kampioenschap zal minimum 80 en maximum 100 kilometer bedragen, afhankelijk van de precieze lengte van de natuurijsbaan deze winter. Er zijn ook toertochten mogelijk van 16 en 32 kilometer.

Vrijwilligers vegen de baan

Een schaatsbaan vrijhouden op een meer in het noorden van Zweden, dat is heel wat werk. In Tavelsjö zijn het de vrijwilligers van de lokale sportvereniging Tavelsjö AIK die van november tot april deze zware taak op zich nemen.

Tavelsjö AIK werd opgericht in 1963 en is een echte omnisport-vereniging. In de zomer doen ze onder meer aan voetbal* en atletiek, in de winter aan langlaufen, ijshockey én natuurlijk ook schaatsen.

Een jaar of vijf geleden besloot Tavelsjö AIK om een lange ijsbaan op het meer uit te zetten. Via crowdfunding kochten ze onder meer enkele tractoren en veegmachines om het ijs snel sneeuwvrij te kunnen maken.

Sindsdien zetten de vrijwilligers zich tijdens de winter dagelijks in om de ijsbaan perfect beschaatsbaar te houden. “Dagelijks” is misschien nog niet eens het beste woord, want vaak gaat het ook om nachtwerk, zodat de baan er bij zonsopkomst weer prachtig bijligt.

Wie komt schaatsen op het meer van Tavelsjö kan vrijwillig een kleine financiële bijdrage leveren aan de sportvereniging, maar toegangsgeld vragen doen ze niet. Vrijwilligers zijn goud waard.

(*) Jesper Blomqvist is de bekendste voetballer die Tavelsjö AIK heeft voortgebracht: 30-voudig Zweeds international en speler van onder meer AC Milaan en Manchester United.

Al matige vorst in Tavelsjö

Voor schaatsijs is het natuurlijk nog te vroeg, maar vriezen doet het al wel in Tavelsjö. Het officiële weerstation van de luchthaven van Umeå noteerde deze ochtend (23 september 2019) een minimum van -5°C. In Nederland en België spreken we dan van matige vorst.

Ook de komende nachten vriest het nog geregeld in Tavelsjö, alleen tijdens het weekend wordt het tijdelijk wat minder koud.

Het water van het meer kan dus al goed beginnen af te koelen. Normaal gezien vriest het dan eind oktober of begin november volledig dicht. De eerste helft van november verschijnen de eerste schaatsers al op het ijs.

Be

Foto hierboven: zo zag Tavelsjö er uit op 11 november 2017 (foto: Mattias Bornerberg)

LBSG trekt naar Tavelsjö

De Langebaan Schaatsclub Gent (LBSG) trekt in februari naar Tavelsjö om er deel te nemen aan de Tavelsjörännet.

De club maakt gebruik van het arrangement van Björk och Boström en zal daarnaast ook instaan voor transport van en naar luchthaven Schiphol in Amsterdam.

Zowel leden als niet-leden kunnen met LBSG meereizen. Meer informatie via deze link.