Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Tavelsjö

Tavelsjö is een plattelandsdorpje van 450 inwoners in de provincie Västerbotten, in het noorden van Zweden. Het ligt op 25 kilometer van de universiteitsstad Umeå.

Het dorpje ligt aan het gelijknamige meer, dat elk jaar in november dichtvriest. Dan halen de inwoners hun schaatsen boven. Door de noordelijke ligging groeit de ijsvloer in de loop van de winter aan tot een meter en meer. IJszekerheid is gegarandeerd van december tot en met maart.

Van zodra de eerste sneeuw valt, schieten de vrijwillgers van de lokale sportclub Tavelsjö AIK in actie. Met de grote middelen vegen ze een prachtige ijsbaan van 16 kilometer lang en 20 meter breed over het hele meer. De hele winter lang schaven en borstelen ze het ijs, zodat de baan er perfect bij blijft liggen.

De natuurijsbaan van Tavelsjö is uniek. Ze ligt op het platteland, zodat je volop kunt genieten van de rust van de Zweedse natuur. Toch is ze door de nabijheid van de stad Umeå vlot bereikbaar. Omdat ze zo dicht bij de poolcirkel ligt, ben je honderd procent zeker dat er een veilige ijsvloer ligt, en dat al van begin december! Geregeld danst ’s avonds en ’s nachts ook het noorderlicht boven Tavelsjö en Umeå. En niet in het minst: de gastvrije Zweedse bevolking ontvangt je er met open armen!

%d bloggers liken dit: